2013. május 8., szerda

Kuşadası, a Török Riviéra gyöngyszeme

Kuşadası a Török Riviéra egyik legnépszerűbb üdülővárosa az Égei-tenger partján. A valaha kicsi halászfalu mára 165 000-es állandó lakosú város lett, amely a nyári szezonban többszörösére duzzad, néha a félmilliót is elérheti. Akár ébren alvó városnak is nevezhetjük, hiszen egy rendkívül nyüzsgő, lüktető, mulatozásra, szórakozásra és egyben kikapcsolódásra egyaránt alkalmas város. Ehhez a városhoz tömegközlekedés is dukál, ami puritánra sikerült, de ennek ellenére igenis működőképes, és irigylésre méltó. Képgaléria következik. :)

Egy első szériás Peugeot J9 Karsan típusú kisbusz a 6-os vonalon. Igen, ezek a járművek képzik Kuşadası tömegközlekedésének gerincét... :)

Ez már egy "classicosított", vagy "faceliftes" verzió, szintén a 6-os vonalon. A járat a városközpont felé tart.

A Kuşadasıban lévő utazási irodák autóbuszparkjának legfőbb típusa a Temsa. A kép egy kis török faluban, Şirinceben készült.

Jöjjön még egy Temsa, ugyanattól az utazási irodától, szintén Şirinceből...

Az isztambuli Potencial Travel egyik Neoplan N2216-osa is tiszteletét tette a faluban...

 Kuşadası egyik önkormányzati autóbusza, egy Isuzu MD27-es halad a városközpont felé...

A Római Birodalom második  legnagyobb városának, Epheszosz (törökül: Efes) romjainál járunk. Évről-évre rengeteg turista jön megtekinteni ezt a várost, aminek még csak az 1/10-ét sikerült feltárni. Több száz autóbusz fordul meg naponta az egykori színház mellett létesült buszparkolóban.

 
Isuzu Turquoise egy Selçuki bazár parkolójában...
 
A tengerpart felé tartva találtam ezt a MAN Lion's Start Kuşadasıban. 

Egy Temsa Safir tart a városközpont felé. A kép az Orhan Gazi utcában készült.

Jöjjön még egy Karsan, vagy ahogy itt nevezik, egy "dolmus". Hivatalos menetrend nincs, 2-3 perces követési időkkel járnak reggel 7 órától éjfélig, megállás nélkül...

Megállóhelyek nincsenek, ha valaki fel szeretne szállni, annak csak inteni kell. Leszálláskor meg csak előre kell szólni a sofőrnek.

A sofőrök magukénak érzik az autókat, öröm látni, hogy mennyire rendben tartják őket.
 
 
A viteldíj 1 euro, vagy 2 török líra. A sofőrnek kell fizetni, jegyet viszont nem kapunk. Bérlet itt nem létezik, de még ellenőr se... :))

A nemzetközi kikötő mellett halad el az itteni 5-ös busz...

A nap képe... :)

Fürdőzőkkel érkezik a városközpont felől a 6-os busz a tengerpartra... 

Kilátás az apartman tetejéről...

Zárásként jöjjön ismét egy Temsa. A kép a világ 7 csodájának is számító Arthemis temploma mellett készült. Köszönöm a figyelmet! :)