2014. március 12., szerda

Barangolás a szatmári térségben

Renccámvadásszal már a nyíregyi túránk során eldöntöttük, hogy meglátogatjuk Mátészalkát és Fehérgyarmatot. Ez a túra végül január 17-én meg is esett. Az utazás előtt egy héttel én már nem bírtam megmaradni a s.ggemen, így elutaztam "felmérni" a környéket. A terepszemle után már könnyedén meg tudtuk szervezni az utunkat, például, hogy nem megyünk a "segélyosztós vonattal", vagy, hogy Nyírbátorban is szét kellene néznünk egy kicsit. 

Igen korán keltünk fel hajnalban, mivel a Debrecenből Mátészalka felé elsőnek induló vonattal kívántunk utazni. Először gyorsan feltankoltunk péksüteményekkel, majd a csapókerti megállóhely felé vettük az irányt. Az Uzsgyi pontosan, 5:12-kor állt meg. Jegykiadás csak 5:35-től van, így a jegyvizsgálónál vettük meg a jegyünket. A vonaton rajtunk és a jegyvizsgálón kívül még 3-an utaztak. Nyírmihálydinál szerencsére nem kellett olyanra számítani, mint ami nekem jutott azelőtt egy héttel. :) Nyírbátornál telt meg a vonatunk tanulókkal, akik Mátészalkára mentek suliba. A 'szalkai bejárat előtt még megfogtak egy kicsit, majd szépen becsorogtunk az állomásra. Sajnos esett az eső, és igencsak sötét volt (nem csak az időtől), így az állomásépületben vártuk meg a kivilágosodást. Miután megreggeliztünk, egyből neki is álltunk fotózni a bent álló buszokat. Renccámvadásszal ismét tartottuk magunkat ahhoz, hogy nem rakunk fel ugyanarról a buszról képet, így érdemes mindkét beszámolót elolvasni. :)

Kezdésnek jöjjön egy 415-ös, a GJA-819 személyében. Nyírbátor - Mátészalka viszonylaton mind a busz, mind a vasút szinte telt házzal közlekedik.


Bódi Gusztihoz és a Fekete Szemekhez indul nemsokára a KUU-155-ös rendszámú Autosan.

Egyből egy kölcsönbusszal is összefutottunk az elején. Érdekesen mutatott a Körös Volános kiírással a kijelzőn... :))

Csengerről érkezett meg a HPK-211-es Rába, amely ezután egy rövid műszaki pihenőt tartott az állomáson.

Azért néha az állomás túloldalára is átnéztünk... :)

Újabb kölcsönbusz, ezúttal a Hajdútól. Ugyanitt jár még a HJL-103-as rendszámú Rába is, azzal a képpel Renccámvadász jön. :)

Fehérgyarmat felől érkezett meg az LZM-991-es rendszámú E95-ös is. 1 héttel ezelőtt ezzel a busszal mentem át Fehérgyarmatra, számomra meglepő volt a középen 2+1-es üléselrendezés.

Legutóbb ez a kocsi csak ajtótlanból lett meg. Most végre meglett így is.

Miután "kifotózkodtuk" magunkat, lassan továbbálltunk az Autóbusz-állomásról és Fehérgyarmat felé vettük az irányt. A 40 perces, 20 km-es utat a Szabolcs Volán Zrt. biztosította, a KRW-583-as rendszámú Classic személyében.  

 A Fehérgyarmatra való érkezést követően buszunk nem sokat pihent. A sofőr egyből átszerelt a Fehérgyarmat - Nagyar viszonylatra, ugyanis a kép bal szélén álló 415-ös ajtózárási problémák miatt nem tudott elindulni, így az utasok átszállásra kényszerültek. Ráadásul a kép önmagáért beszél... Ez van akkor, ha segélyosztáskor megy az ember fotózni... :))

Bíztunk benne, hogy sikerül majd vele utazni vissza Mátészalkára, de aznap nem csinálta azt a fordát.

Szalkáról kivonult az elhárítás és megjavította a rakoncátlankodó első ajtót a 415-ösön. Így már semmi akadálya nem volt, hogy Baktalórántházára induljon.

Fehérgyarmaton újabb kölcsönbuszokkal futottunk össze. A BHM-141-et tavaly áprilisban még Debrecen - Szarvas viszonylaton fotóztam Debrecenben, és lényegesen jobb állapotban volt.

Ámbár Renccámvadász lefoglalta magának ezt a kocsit, most megsértem az egyezséget és én is rakok fel egy képet róla. :))

Miután Fehérgyarmaton is lefotóztunk mindent, ami mozgott, visszamentünk Mátészalkára a Baktalórántházára közlekedő 415-össel. Miután megérkeztünk Szalkára, még volt 5 percünk a következő buszunk indulásáig, ami Tiszabecsről érkezett, és Nyíregyházára tartott. Úticélunk: Nyírbátor. A buszunk végre egy olyan járgány volt, amire már annyira "vágytunk": a KLH-069-es rendszámú Autosan 1012T. :)) Kellemeset csalódtunk a buszban, egy-két hibától eltekintve nem is olyan rosszak. Egy körülbelül 30 perces utazás várt ránk, amit félig állva, félig ülve töltöttünk el. Nyírbátorban, a Szentvér utcában leszállva egyből nyúltunk a gépünk után, és lefotóztuk a túloldalon álló, Nyíregyházáról jövő E95-öst.

FIY-459 Nyíregyházáról.

Útban a vasútállomás felé azért egy jó pár járműbe sikerült belebotlanunk. Sajnos a Szaki Tours egyik 263-asáról lecsúsztunk, mivel későn vettük észre. 

Egy-két érdekesség akadt a vasút mellett is, de Renccámvadász mohó módon elszedte előlem. :D Így nekem csak a helyi Ventonás Renault maradt. Ezzel a képpel szeretném zárni a posztomat. Ám nem ez volt az utolsó bejegyzés Szabolcs megyéből, ugyanis tervezünk nemsokára ismét oda egy fotótúrát. De hogy helyileg hova? Az maradjon titok. :) Köszönöm a figyelmet!