2013. április 26., péntek

"Debrecenbe kéne menni..."

Mivel mással is indíthatnám a blogomat, mint szülővárosommal, Debrecennel. Ebben a posztban a város közlekedési cégeit szeretném bemutatni, a teljesség igénye nélkül.

A város közösségi közlekedése az elmúlt időszakban alaposan megváltozott. A 2009-es szolgáltatóváltás előtti időszakban (~60 évig...) a helyközi és távolsági járatokat is üzemeltető Hajdú Volán üzemeltette változatos járműparkjával a helyi autóbusz vonalhálózatot. A szolgálatóváltás bekövetkezte után az addig trolibuszokat és villamosokat üzemeltető Debreceni Közlekedési Zrt. (DKV) vette át a szolgáltatást, 140 db új autóbusszal. Mondhatni se kell, számunkra, közlekedésbarátokra, teljesen egyhangúvá vált a város. 

 Hajdú Volános autóbusz, kölcsönben a Szabolcs Volánnál. A szolgáltatóváltás után felszabadult sok autó közül a "szerencsésebbek" - még ha bérbeadva is - a Volánnál maradtak, vagy más Volánokhoz lett eladva véglegesen. A "kevésbé szerencsésekre" sajnos a lángvágó várt...

 Volvo 7700A (vagy ahogy itt hívják: Alfa Civis 18), a DKV Zrt. üdvöskéje...


Persze a városban nem csak a "két óriás"  van jelen. Feltétlenül meg kell említenünk a városban különjáratokat, illetve iránytaxit is üzemeltető cégeket. Városomban jelenleg egy cég végez - az Önkormányzat által - iránytaxi-szolgáltatást, ez pedig a Komáromi és Társa Kft. által közlekedtetett Főnix Csarnok - Gáspár György-kert járat. A cég az Agria Volántól 2009-ben vásárolt, 1987-ben gyártott Ikarus 266-ossal végzi a szolgáltatást. Aki Debrecenben jár, és szereti a földúton való pattogást, annak feltétlenül ki kell próbálni! :)
A BRF-859-es forgalmi rendszámú Ikarus 266-os indul a "Méhészföldre"... 

A cég persze autóbuszok bérbeadásával is foglalkozik. Járgányaikkal rendszeresen lehet találkozni a Debreceni VSC idegenbeli meccsein, mint szurkolói buszokkal. Illetve a tiszaújvárosi Jabil-be is visz dolgozókat, szerződéses járattal.

 Az egykoron Hajdú Volánnál szolgált GOZ-945 indul a debreceni ultrákkal a Ferencváros elleni idegenbeli meccsre

Dokumentum-jelleggel: BSH-411 viszi haza a bérmunkásokat a tiszaújvárosi Jabil-ből

A Cézár Tours különjáratok közlekedtetése mellett szintén foglalkozik szerződéses járatok közlekedtetésével: a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi kirendeltségére szállítja Debrecenből a szerződéses katonákat. A cég 14 darabos járműállománya is igen széles választékkal rendelkezik: Mercedes Sprinterek, Ikarus 256-osok, Setrák, Tourismok alkotják az állományt, ahol még egy Ikarus E98-as is megtalálható.

FEP-647 érkezik meg Debrecenbe a honvédségi szerződéses járattal...

 GMY-089 közmunkásokat szállító járatként Debrecenben, a Déli soron...

Meg kell még említenünk a nyíradonyi székhelyű, ám debreceni telephellyel rendelkező KovácsBuszt is. A javarészt Ikarus 200-as autóbuszokból álló állomány mellett még található itt egy ex-Zala Volános Ikarus 365-ös is, valamint egy Mercedes Tourismo is.

A KovácsBusz Kft. egyetlen Ikarus 280-asa. Az autóbusz a Piremon Kht. dolgozóit szállítja a városban...

FIS-263 szerződéses járattal érkezik meg Debrecenbe. Egyelőre még nem sikerült megtudakolnom, hogy mely céghez viszi a dolgozókat, de az biztos, hogy a Nyugati Ipari Park a végállomás...

 FIS-257 a debreceni Főnix Csarnok mögött...

Végezetül még egy céget szeretnék bemutatni. Ez pedig nem más, mint az egész országban is ismert, külföldi utazásokat szervező Grand Tours. Járműállományukról elmondható, hogy az ország talán legfiatalabb járműparkját üzemeltetik. Setra S431 DT és Scania Irizar Century típusú autóbuszaik mellett még tudnak kedvezni az Ikarus-fanatistáknak is: 2 darab Ikarus E99-es is megtalálható náluk.

A GRAND-2-es Setra 20 perces pihenőjét tartja valahol Avcilar (Törökország) környékén...

A GRAND-9-es Irizar kezdi meg ~30 órás útját a törökországi Kusadasi felé...

A régi GRAND-9-es, ma már MAU-933-as rendszámmal rendelkező Ikarus E99-es a debreceni Kossuth téren, a minden évben megrendezendő Utazási Kiállítás alkalmával.

Elérkeztünk bejegyzésünk végére. Köszönöm a figyelmet, hamarosan új poszttal jelentkezek! :)